Nagroda I stopnia trafia do:
Pani Małgorzaty Stępień z Legnicy
Oto przepis Pani Małgorzaty:
Bezglutenowa babka jabłkowo-ziołowa
Ta babka to doskonały wybór, gdy mamy ochotę na wytrawne ciasto, zwłaszcza podczas pory jesienno - zimowej.
Jest to też wyborny wypiek dla osób, które są na diecie bezglutenowej (ale nie tylko). Ciasto jest wilgotne i niezwykle aromatyczne.
Składniki:
225g masła
2 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych bądź jaglanch bezglutenowych
150 g cukru
4 jajka
120 g mąki ryżowej
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
6 łyżek świeżych ziół (może to być mieszanka mięty i melisy lub też
bazylii i tymianku)
3 średnie jabłka na mus
szczypta soli
Formę na babkę natłuszczamy odrobiną masła i obsypujemy płatkami kukurydzianymi/jaglanymi.
Masło wraz z cukrem i szczyptą soli ubijamy w mikserze na puszystą masę.
Następnie do powstałej masy dodajmy po kolei jajka. Po dodaniu jajek dodajemy przesiane mąki i miksujemy całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Zioła drobno siekamy, jabłka kroimy na drobne kawałki.
Zioła z jabłkami mieszamy z ciastem i przekładamy do formy.
Babkę pieczmy 60 - 80 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Pieczemy ciasto aż nabierze złocistobrązowego koloru.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie aby ostygło, a następnie
wyjmujemy je i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Babkę można polać gorzką, bezglutenową czekoladą i przybrać pieczonymi kawałkami jabłka oraz ziołami.
Nagroda II stopnia trafia do:
Pani Anny Szewczak z Lubonia
Oto nagrodzony przepis:
Komosa ryżowa z bobem i cukinią
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki komosy ryżowej (u mnie biała i czerwona)
1/2 cukinii
250 g ugotowanego bobu
1/3 szklanki ugotowanego zielonego groszku
olej kokosowy
1 łyżka masła (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 garść listków świeżej bazylii
1 garść listków świeżej mięty
pieprz
sól
1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Komosę zalewamy szklanką wody i gotujemy z odrobiną soli aż wchłonie całą wodę. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i masło (dla smaku), wrzucamy roztarty z solą czosnek, półplasterki cukinii, ugotowany groszek i bób (ja obrałam ze skórki, ale skórki zjadłam:)). Chwilę przesmażamy. Natkę pietruszki, miętę, koperek i bazylię drobno siekamy. Do przesmażonych warzyw dodajemy komosę ryżową, posiekane zioła i sok z limonki. Mieszamy i gotowe!
Nagroda III stopnia trafia do:
Pani Monika Lemko z Sanoka
Oto przepis Pani Moniki:
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem
Ciasto nietypowe, ale bardzo zdrowe.
Kasza orkiszowa pełnoziarnista z warzywami została połączona i dużą ilością świeżych ziół doprawiona. Całość upieczona i do zjedzenia, na gorąco gotowa.
To takie moje ciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Świeże, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.
Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:
200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej,
ok. 650 g młodej cukinii (bez pestek),
300 g świeżego bobu,
1 duża biała cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 400 g różyczek świeżego kalafiora,
3 łyżki oleju rzepakowego,
garść posiekanej zielonej pietruszki,
garść posiekanego szczypiorku,
2 łyżki posiekanego lubczyku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
chili świeżo mielona do smaku,
200 ml bulionu warzywnego,
2 małe jajka,
sól do smaku,
ponadto:
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do podsypania,
świeży szczypiorek,
świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę.
Bób sparzamy, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i dzielimy na dwie części (każde nasiono bobu składa sięz dwóch połówek, wiec wystarczy je tylko rozdzielić).
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, przekładamy do miski, skrapiamy olejem i mieszamy.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek, podsmażamy 1-2 min i dodajemy cukinię.
Chwilę podsmażamy często mieszając, następnie wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości i studzimy.
Cukinię miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy posiekane zioła: lubczyk, pietruszkę, szczypiorek, oraz pieprz i chili (na ostro). Całość mieszamy na samym końcu doprawiamy solą, która powinna być wyczuwalna.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do zmiksowanej cukinii, dokładnie mieszamy.
Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min.
10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier.
Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym.
***
Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatkom!